Wat is Back-up Online?
Back-up Online is eigenlijk een back-up van jouw data en of dat nou e-mail is, bestanden, documenten of applicaties. Dat je daar een back-up van maakt en die online opslaat in dit geval kan dat zijn in een datacenter, zoals bij ons, maar dat kan ook bij vele andere zijn of andere clouddiensten die back-up online service aanbieden. Daarmee heb je dus van je data een back-up staan buiten de deur, voor in ieder geval van een brand of calamiteit of wat dan ook, je die data altijd van een derde plek kunt herstellen. Back-up Online is onderdeel van ons 12-laag Multi Layered security model. Waardoor we dus meerdere lagen hebben om jouw data veilig te stellen. Back-up online is misschien wel de meest bekendste of in ieder geval back-ups maken van je data en ja, het is ook gewoon echt het belangrijkste dat je te alle tijden je data kunt herstellen.
Waarom heb je een back-up online nodig?
Back-up online heb je nodig en vele mensen zullen het misschien wel herkennen: die maken wel eens een kopie op een externe harde schijf en die leggen ze thuis neer. Probleem daarmee is dat je geen versie beheer hebt. Dus op een moment dat er ergens een keer een bestand corrupt is geraakt, geïnfecteerd is of iemand heeft het per ongeluk overschreven. Dan wel, ja, misschien wel twee, drie of tien versies terug kunnen om je data die je nodig hebt, voor handen te hebben. Met back-up online kun je een retentietijd instellen waarmee je zelf kunnen bepalen hoe ver terug in de tijd kunt gaan. Dat is dus ook het grote verschil tussen een kopie van data en een back-up met daarin versiebeheer.
Wanneer heb je het nodig?
In mijn ogen heeft iedere onderneming een back-up online nodig. Omdat je daarmee waarborgt dat je data, in geval van de brand, ook buitenhuis is opgeslagen, het gebeurt automatisch en ik zou het dagelijks laten uitvoeren. Zodat het dus niet nou, ja, wanneer de mensen dat één keer in de maand een keer doen of één keer in de week. Je hebt niet meer te maken met discipline van mensen, het gebeurt zeven dagen per week automatisch buiten kantoortijden. Het heeft dus ook geen impact op de bedrijfsprocessen en de snelheid van het systeem.
Hoe doe je dat dan?
Zoals ik eerder zeiden, zijn vele back-up online leveranciers. Ik zou daarbij altijd letten op waar je data staat. Het is superbelangrijk dat het voldoet aan Nederlandse wet- en regelgeving. Denk even aan de AVG of de internationale GDPR regeling. Je wilt niet dat je een afspraak hebt met jouw klanten dat die data in Nederland staat, dan moet je niet een Amerikaanse provider pakken waar je data geback-upt wordt. Je stelt dat vervolgens in, of je laat dat instellen door je IT-leverancier en die zorgen ervoor de juiste data met de juiste retentiebeleid dagelijks automatisch geback-upt worden.
Waar doe je dat?
Zoals ik zei dat kan bij ons, maar er zijn er heel veel in de wereld die dat aanbieden waarbij je even moet letten op de soort dienst en de snelheid die ze aanbieden. En verder nog allerbelangrijkste veruit: waar staat die data? Je wilt dat het voldoet aan de richtlijnen en wet- en regelgeving die voor jou van toepassing zijn.
Zoals ik zei, Back-up Online maakt onderdeel uit van ons 12 laag multi layer security model. Wat je hier ziet en in elke video’s zal ik inzoomen op een specifiek onderwerp. Dus klik vooral door naar de volgende video waar we over het volgende onderwerp gaan praten.
Heb jij dit wel eens meegemaakt? Deel je ervaring hieronder 👇 zodat anderen ervan kunnen leren.
Comments