top of page
Foto van schrijverMarcel Martens

Zijn cloud diensten veilig?

Bijgewerkt op: 27 jan. 2022


Elke dag zijn steeds meer bedrijven overtuigd van de voordelen die de cloud met zich meebrengt. Deze bedrijven zien de voordelen op het gebied van flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenbesparingen. De beveiliging van cloud diensten blijft echter een zorg bij velen. Volgens een enquête van Crowd Research Partners geven negen van de tien cybersecurity professionals aan zich zorgen te maken over Cloud beveiliging. De drie belangrijkste uitdagingen die worden geïdentificeerd zijn: bescherming tegen gegevensverlies en -lekken, bedreigingen voor de gegevens privacy en inbreuken op de vertrouwelijkheid.


Toch laat het bewijs zien dat het niet opslaan van onze gegevens in de cloud erg riskant is. Naarmate de tijd verstrijkt, nemen zowel externe als interne bedreigingen toe en kan de schade van een aanval of enorm gegevensverlies leiden tot een faillissement.


De cyberaanvallen zijn frequenter, geavanceerder geworden en maken gebruik van computerkwetsbaarheden die je mogelijk moeilijk detecteren of voorspellen. Cyberspionage is ook een groeiende trend en kan leiden tot het verlies van belangrijke gegevens of gevoelige informatie over bedrijfsgeheimen of klanten onthullen.


We mogen ook fysieke incidenten en natuurrampen niet vergeten, die van invloed kunnen zijn op zowel onze kantoren als de informatie die is opgeslagen op de apparaten die zich daar bevinden. Ten slotte moet rekening worden gehouden met de menselijke factor. Het komt vaak voor dat personeel met weinig kennis van veiligheidsmaatregelen ervoor zorgen dat malware de hele organisatie schade toe kan brengen.



Cloud diensten zijn veiliger dan lokale IT-oplossingen

De cloud is een netwerk van externe servers waar de informatie die je erin opslaat wordt gedistribueerd. Die servers bevatten niet alle informatie, maar worden gedistribueerd voor meer veiligheid. In tegenstelling tot een externe server, sla je gegevens niet alleen op in één fysieke ruimte. Hier heb je rechtstreeks toegang tot dankzij de cloud software.

De beveiliging van informatie die je in de cloud bewaart, is dus afhankelijk van de servers waar deze zich bevindt. En servers in het datacenter voldoen aan de beveiligingsnormen die dit soort ruimtes horen te hebben. Ze zijn ontworpen om te beschermen tegen fysieke bedreigingen (zoals natuurrampen, branden, aardbevingen, enz.), lokale problemen (zoals waterlekken, elektrische storingen enz.) en virtuele bedreigingen (zoals malware, aanvallen, enz.).

Nog steeds niet overtuigd?

Ondanks dat men zich zorgen maakt over de cloud, zijn gegevens in de cloud nog steeds veiliger. Een recent onderzoek van Alert Logic toont aan dat bedrijven die hun gegevens opslaan in hun fysieke faciliteiten 51% meer incidenten hebben dan bedrijven die vertrouwen op de publieke cloud.


Grote cloudproviders hebben immers veel meer middelen om aan beveiliging te wijden dan een klein bedrijf. Daarnaast hebben ze er alle belang bij om hun klanten veilige diensten aan te bieden.


John L. Miller, een software-ingenieur en ph.D. houder in de informatica over 'gedistribueerde virtuele omgevingsbeveiliging en schaalbaarheid', met 25 jaar werkervaring bij top cloud service bedrijven, verklaarde in een Quora post dat bestanden het meest beschermd zijn op servers in de cloud. Waarop baseert hij deze verklaring? Volgens Miller maken cloud diensten ten minste drie kopieën van bestanden in verschillende plaatsen. Als één exemplaar zou worden beschadigd, zouden er nog twee beschikbaar zijn als back-ups.


De informatie wordt opgeslagen op grote servers, met gespecialiseerde protocollen om er toegang tot te krijgen. Voor de gebruiker krijg je enkel toegang tot je bedrijfsgegevens via een wachtwoord. Om het risico op datalekken te verminderen, is het beter om periodiek het wachtwoord te wijzigen en controle te hebben over de machtigingen van gebruikers.


Virus- of malware-aanvallen kunnen bestanden op lokale schijven wijzigen, maar niet in de cloud. Al je gegevens kunnen worden hersteld via een dagelijkse back-up. Maar aanvallen van vervelende software komt vaker voor dan je denkt...

Vergeleken met je lokale opslagbeveiliging, hebben betrouwbare cloud dienstverleners:


  • betere menselijke, technische en economische middelen om bedreigingen het hoofd te bieden. Daarnaast kunnen ze investeren in de beste beveiligingsoplossingen. Ze kunnen zich uitrusten met professionals en experts, die niet toegankelijk zijn voor kleine bedrijven.

  • meer fysieke beveiliging voor hun datacenters. Ze implementeren sterke controlemaatregelen tot toegang, herstelsystemen tegen incidenten en gaan veel zorgvuldiger om met het beheer van hun assets.

  • meer vertrouwelijkheid te bieden door gegevensversleuteling en andere controlemaatregelen.

  • een betere controle of toegang tot gegevens dankzij beveiligingsprotocollen, geïmplementeerd in API's of via gecodeerde kanalen.

  • de garantie tot hoge beschikbaarheid, wat bescherming biedt tegen fysieke storingen van specifieke componenten.

  • betere naleving van de regelgeving, aangezien zij over meer middelen beschikken om op de hoogte te blijven van wetswijzigingen, zoals de invoering van de nieuwe gegevensbescherming regels.

  • hogere beveiligingsstandaarden door constant security audits, controls en certificeringen uit te voeren.

De cloud is niet minder veilig dan de plaats waar je momenteel bedrijfsgegevens opslaat. Een gewone computer die is verbonden met internet brengt al enkele risico's met zich mee, dus stel je voor dat je geen effectieve beveiligingsmaatregelen neemt om je gegevens te beschermen.


De gebruiker is de zwakste schakel

Het eerste dat je moet beseffen, is dat geen enkel systeem onfeilbaar is. Als techreuzen zoals Facebook, Apple, Microsoft, enz. in het verleden zijn getroffen, dan is iedereen onveilig voor aanvallen. De gebruiker is echter de zwakste schakel als het gaat om gegevensbeveiliging in de cloud.


Er zijn aanzienlijke risico's waarmee zowel particuliere gebruikers als bedrijven worden geconfronteerd bij het gebruik van cloud platforms. De gegevens kunnen worden gestolen en openbaar gemaakt door hackers, mits de nodige beveiligingsmaatregelen ontbreken. Gebruikers, hetzij uit onwetendheid of overmoedigheid, tonen vaak persoonlijke informatie van verschillende apparaten. Ze hebben voornamelijk toegang vanaf smartphones en dit wordt steeds vaker gedaan via apps in de cloud. Dit brengt extra risico met zich mee.


Daarom geven we je tips om de beveiliging van persoonsgegevens in de cloud te vergroten.



Hoe gegevens te beschermen en de beveiliging in de cloud te behouden

Bekijk hieronder de basismaatregelen om gegevensdiefstal in de cloud te voorkomen:

Kies een veilige cloud

Het is erg belangrijk om voor een betrouwbare cloudprovider te gaan. Grote cloudproviders zoals Microsoft en Google kunnen diensten aanbieden die duur lijken. Echter, wanneer je investeert in een betrouwbaar bedrijf, dan investeer je ook in veiligheid en gemoedsrust.

Sterke wachtwoorden instellen

Wachtwoorden zijn onze eerste verdediging om kwaadwillende via internet tegen te gaan, maar helaas doen de meeste mensen niet de moeite om hun tijd te besteden aan het maken van sterke wachtwoorden. Steeds vaker creëert men, in plaats van sterke wachtwoorden, liever wachtwoorden als 12345 of de naam van hun hond. Dat laatste is een voorbeeld van info, wat iedereen weet omdat ze ongeveer 100 foto's van hem / haar op Instagram hebben.


Het gebrek aan veilige wachtwoorden blijkt uit een rapport over de slechtste wachtwoorden van 2020, waaruit bleek dat veel gebruikers de voorkeur geven aan wachtwoorden zoals 12345, 123456, 00000, password, enz.


Bij het bepalen van een wachtwoord geven we de voorkeur aan gemak, iets wat de sterkte van het wachtwoord niet ten goede brengt. Tevens herhalen we dezelfde wachtwoorden. Dit is een vreselijk idee dat je gegevens in gevaar kan brengen.


Om een sterk wachtwoord te maken kun je het beste een hoofdletter, cijfers, letters en tekens gebruiken (@,#,!,? ). Er moet een evenwicht zijn tussen de sterkte van het wachtwoord en het gemak om het te onthouden.

Dubbele authenticatie

Cloud dienstverleners zoals Google bieden dubbele verificatie, wat betekent dat wanneer je je gebruikersnaam en wachtwoord invoert, je een melding krijgt van een app op je mobiel. Totdat je deze melding "accepteert", heb je geen toegang tot de cloud. Dus als je gebruikersnaam en wachtwoord worden gestolen, zal dat niet genoeg zijn.

Versleutel de gegevens

Versleuteling is de procedure waarmee een of meer bestanden of gegevens worden beschermd door een algoritme. Het gooit componenten door elkaar, waardoor het onmogelijk is om ze te openen of te decoderen zonder de sleutel. Als een persoon een gecodeerd bestand onderschept dat niet aan hen is gericht, en ze kunnen het openen, zullen ze alleen onleesbare tekens zien, omdat er een speciale sleutel nodig is.


Momenteel zijn coderingssystemen veel complexer en veiliger met verschillende beveiligingsniveaus en complexe algoritmen. Elk element kan worden versleuteld; van een tekstdocument tot een complete schijf, evenals de informatie die we voortdurend verzenden en ontvangen, inclusief e-mails en berichten.

Bij het bepalen van een wachtwoord geven we de voorkeur aan gemak, iets wat de sterkte van het wachtwoord niet ten goede brengt. Tevens herhalen we dezelfde wachtwoorden. Dit is een vreselijk idee dat je gegevens in gevaar kan brengen.

Verschillende internetdiensten versleutelen onze gegevens. Dus in het geval van een hacker zijn gebruikersnamen, wachtwoorden of financiële informatie niet leesbaar. Eenmaal versleuteld en verzonden, heeft de ontvanger, een speciaal programma nodig om het bestand leesbaar te maken.

Daarom moet encryptie niet worden gezien als iets dat alleen security experts gebruiken. Het is de manier om privégegevens en informatie die uitsluitend voor bepaalde mensen zijn bedoeld, veilig te houden. Er zijn goede software op internet die gegevensversleuteling biedt voor gebruikers zonder veel kennis over cyberbeveiliging.

Check toepassingen voordat je ze gebruikt

We moeten opletten wanneer we de gebruiksvoorwaarden van een bepaald programma of een bepaalde toepassing accepteren. Het aantal mensen dat de algemene gebruiksvoorwaarden leest van de diensten waarvoor ze zich aanmelden, is erg laag. Bijna iedereen gaat direct naar de laatste pagina en klikt op de accepteer knop met de "ogen dicht".

Een adequaat beveiligingssysteem

We kunnen het risico vermijden van malware die informatie kunnen stelen, door gebruik te maken van goede antivirussoftware die we regelmatig updaten. Het gebruik van specifieke software en het up-to-date houden ervan op al onze apparaten is nodig om een beveiligingslek te voorkomen.


Momenteel zijn veel gebruikers gestopt met het installeren van Antivirus-software op hun computers en kiezen ze voor een soort cloud Antivirus. Op deze manier is een grotere opslagcapaciteit mogelijk op de harde schijf. Het cloud antivirus is een beveiligingssoftware die niet te veel middelen verbruikt en geen belangrijke hardware nodig heeft om het uit te voeren. Dit type antivirus verifieert bestanden en vergelijkt ze met de servers waarmee ze zijn verbonden, via een internetverbinding.


Als je dus een internetverbinding hebt, kan dit type software elk type Trojan, spyware of virus gemakkelijker en efficiënter vinden, omdat de database voortdurend wordt bijgewerkt. De gegevens van scans worden geanalyseerd en richtlijnen voor de juiste tegenmaatregelen worden teruggestuurd naar de computer van de gebruiker.

Toegang tot gevoelige gegevens beperken

Het is noodzakelijk dat bedrijven de toegang van bepaalde werknemers tot gevoelige informatie beperken. Er moet worden bepaald welk type documenten we in de cloud en op de fysieke back-up willen hosten.



Cloud beveiligingsproducten en -services

Cloud beveiligingsproducten zijn over het algemeen tools die zijn geregistreerd door providers binnen categorieën en subcategorieën. Hierbij meer info over de soorten beschikbare producten en diensten van bedrijven en beveiligingsoplossingen:


Cloud beveiligingsproducten

  • Anti-malware: Gericht op het beschermen van servers, desktops, laptops, mobiele apparaten, enz., tegen allerlei schadelijke software die de servers kan beïnvloeden (virussen, Trojaanse paarden, wormen, spyware, enz.). Het zijn de beveiligingsproducten in de cloud die alle soorten malware detecteren en elimineren.

  • Onvoorziene omstandigheden en continuïteit: Het doel hiervan is om te anticiperen op noodgevallen en plannen hebben die gericht zijn op het beperken van de impact in de cloud:

  1. Back-up kopieën - Bedoeld voor de opslag van gegevens of informatie, die je in geval van verlies kan herstellen.

  2. Back-up infrastructuur – Bedoeld voor de snelle implementatie van het back-upinfrastructuur zorgt voor minder bedrijfsstilstand in geval van gegevensverlies.

  • Preventie van datalekken: ze garanderen de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van de informatie. Ze hebben de functie om informatielekken van en naar de buitenkant van de organisatie te identificeren, te monitoren, op te sporen en te voorkomen. Daarnaast implementeren ze het beleid voor het gebruik van informatie, apparaten en randapparatuur.

  • Bescherming van communicatie: Bedoeld om systemen en apparaten die op een netwerk zijn aangesloten te beschermen. Hiermee beheer je het dataverkeer en houd je controle over het gebruik van bandbreedte, verkeer en prestaties.

  • Beveiliging van mobiele apparaten: gericht op het beschermen en beveiligen van security op mobiele apparaten. Ze bieden bescherming en beveiliging in de cloud, niet alleen aan mobiele apparaten, maar ook aan de infrastructuren waarmee ze verbinding maken.

Beveiligingsdiensten

  • Met betrekking tot de services die zijn geregistreerd voor Cloud beveiliging, zijn ze voornamelijk te vinden onder de volgende categorieën:

  • Toevalligheid en continuïteit: Nood- en continuïteitsoplossingen zijn bedoeld om onderbrekingen van bedrijfsactiviteiten tegen te gaan, en voor het beschermen van kritieke processen tegen beveiligingsproblemen en rampen. Dit zijn de subcategorieën:

  1. Back-ups op afstand (BackUp) - Dit zijn gegevensopslag services buiten de organisatie, waardoor informatie onmiddellijk kan worden hersteld in geval van diefstal of verlies van

  2. Veilige bewaring en archief - Dit zijn opslagdiensten met sterke beveiligingsmaatregelen en op een verre locatie van de organisatie.

  3. Back-up centra - Dit zijn services die zijn ontworpen voor copies en opslag waarmee organisaties secondaire infrastructuren hebben in geval van beveiligingsincidenten.

  • Bedrijfseffect analyse (BIA) - Deze diensten zijn gericht op het identificeren van de processen of activiteiten van elk van de bedrijfsgebieden. Ze kwantificeren tegelijkertijd de impact van beveiligingsincidenten.

  • Incident Management: Gericht op het voorkomen, detecteren en oplossen van informatie beveiligingsincidenten. Ze zijn bedoeld om informatie te verkrijgen en helpen bedreigingen snel te detecteren, kwetsbaarheden te identificeren en risico’s in kaart te brengen. Ze zorgen ervoor dat je alles beheert voor, tijdens en na elk beveiligingsincident. Ze zijn onderverdeeld in de volgende subcategorieën:

  1. Preventie van beveiligingsincidenten: Dit zijn diensten die gericht zijn op het voorkomen van beveiligingsincidenten. Het is de definitie van een goede beveiligingsbeleid en rampenplan.

  2. Detectie van beveiligingsincidenten: Services die bedoeld zijn voor de detectie van beveiligingsincidenten, bestaande uit de installatie van beveiligingstools, anti-malware, IDS en beheer van logboeken.

  3. Reactie op beveiligingsincidenten: Dit zijn services die bedoeld zijn om beveiligingsincidenten op te lossen, bestaande uit back-up herstelprocedures, het verwijderen van malware en forensische audits.

  • Implementatie van oplossingen: Bedoeld voor de planning, het ontwerp en de implementatie van infrastructuren en cyberbeveiligingsoplossingen.

Conclusie

Hoewel een cloud provider onze gegevens beter zal beheren dan wij ooit zouden kunnen, moeten we altijd uiterst voorzichtig zijn en goed geïnformeerd zijn over de voorwaarden, om de meest geschikte provider te kiezen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het opslaan van onze gegevens in de cloud niet betekent dat we ons er geen zorgen meer over moeten maken. We moeten begrijpen dat er een gedeelde verantwoordelijkheid is om deze veilig te houden.

20 weergaven0 opmerkingen

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page